вівторок, 26 січня 2016 р.

Галина Сохань. Мода на … малі жанри в літературі

Сьогодні стопку недочитаних книг я поповнила ще однією – цікавим романом  Умберто Еко, який, на жаль, так і не встигла дочитати… через брак часу. Дивлячись на велику книгу в гарній обгортці, з ностальгією згадую той час, коли на одному подиху могла перечитати романи О. Дюма, Ф. Достоєвського, І. Багряного.  Сьогодні зовсім по-іншому. Час і робота настільки мобільні, що мінімум залишається часу на читання. Хочеться взяти в руки книгу чуть не кишенькового формату, яка легко вміщається у щоденній сумці, яку зручно читати в автобусі (і то міжобласного сполучення – є хоч трохи часу почитати). Як правило, такі книги на щодень невеликі за обсягом. Малі жанри в моді: почитав, посмакував словом і відклав. Так нещодавно з легкістю перечитала теплі історії до кави Надійки Гербіш, із зарубіжних авторів – цікаву книгу Регіни Бретт «Бог ніколи не моргає». На столі, за яким полюбляю працювати, приймати гостей, лежить ще стопка книг за авторством Г. Грабовича, П. Померанцева, підручник з медіаетики. Ці книги потребують зосередженості і свіжого розуму. Тому окремі розділи вибірково читаю при потребі... і то, коли починає їсти щось зі середини, що забуваю про сучасні віяння у критиці, науці тощо. На читання біблійних текстів теж іде мало часу. Залежно від настрою і життєвих переживань завжди підбираю собі для читання певний псалом з Біблії. Для цікавості перевірила, скільки часу витрачаю на читання псалма - майже хвилину. Феномен, правда.
Нещодавно на одному із занять зі студентами поділилася своїми міркуваннями щодо жанрової специфіки в сучасній літературі. Не менш була здивована і заінтригована, коли один зі студентів сказав, що, на його думку, зараз мода на інтерв’ю з цікавими людьми. І він перед тим, як братися за читання книги (теж невеликої за обсягом) сучасного автора, читає інтерв’ю з цим автором. Відповідно – цікаве інтерв’ю, є що читати, якщо людина не цікава як співрозмовник, не береться за читання її книги. Апофеозом для мене стали наявність майстер-класів з формулювання заголовків (назви статті, книги, повідомлення), правда, це стосувалося більше публіцистичних жанрів. Я себе зловила на тому, що сама, переглядаючи інтернет-новини, як правило, читаю лише заголовки. Відкриваю лише те, що може мене зацікавити.   Пригадала твердження зі своєї дисертації «Заголовок – ключ до розуміння твору».

Отож, сучасні автори книг, заінтриговуйте читачів не лише змістом книги, а й влучними заголовками, зручними формами та цікавими інтерв’ю. На жаль, мода все-таки на малі жанри.

четвер, 14 січня 2016 р.

Галина Сохань. Феномен новорічних свят українців. Зі Старим Новим роком!

 Феномен новорічних свят в Україні – це можливість святкувати Новий рік двічі: спочатку 1 січня (за новим стилем), а потім – 14 (за старим). І прекрасно. У скрутний час можна економити на багатьох речах, але тільки не на умінні ділитися щирими побажаннями, добрими словами та теплими емоціями з близькими людьми. Спозаранку діти-віншувальники йдуть засівати наші оселі: 
У вашу хату ми вступаєм,
Яре збіжжя посіваєм,
Добро в хату закликаєм,
З Новим Роком вас вітаєм!
 Такі віншівки по-особливому зворушують. Принаймні мене. Вони піднімають настрій і, образно кажучи, пахнуть дитинством. 
 А ще 14 січня в народі називають Василів день. Адже цього дня вшановують пам’ять Василія Великого – християнського сподвижника та богослова. Тому Старий Новий рік – це ще іменини для тих, хто має ім’я Василь або Василина. Окрім того, 14 січня – це ще обрізання Христове. Як кажуть, три свята в одному дні.
 Дорогі читачі блогу! Я приєднуюся до вітань усіх посівальників на щастя, мир і добробут у Ваших оселях! 
Сійся, родися,
Жито, пшениця,
Горох, чечевиця,
І всяка пашниця,
Внизу корениста,
Зверху колосиста,
Щоб на той рік
Було більше, ніж торік.
Щоб всього було доволі
І в коморі, і на полі.
Сію, сію, посіваю,
З Новим роком
Вас вітаю!
Будьте здорові з Новим роком та з Василем!
Дай, Боже!


вівторок, 5 січня 2016 р.

Галина Сохань Христос рождається! Славімо його!

Дорогі друзі!

Щиро вітаю Вас з Різдвом Христовим – довгоочікуваним святом, яке сповнює нас глибокою вірою, багатою любов’ю і так потрібною нам надією. Нехай це свято принесе у Ваш дім радість, достаток та затишок! Також бажаю Вам насолодитися співом українських колядок, таємничістю святвечора та молитовністю богослужінь. Рясних Вам різдвяних благословінь!

пʼятницю, 1 січня 2016 р.

Галина Сохань Вітання з Новим роком!

Дорогі друзі!
Щиро бажаю, аби Новий рік був багатий для кожного з нас на добрих друзів, міцне здоров’я, необхідне всім щастя, справжню любов та родинний затишок. Нехай Новий рік буде насичений гарними новинами, приємними несподіванками та довгоочікуваним миром! Краси, успіху та творчого натхнення!

Нехай щедра рука Господа, яка щоденно проявляється у нашому житті, спонукає нас бути добрішими та милосерднішими! З Новим роком!