четвер, 12 січня 2017 р.

Галина Сохань «Та прийдуть до тебе три празники в гості…»

  14 січня – день, який умістив у собі аж три свята: Старий Новий рік, Обрізання Господнє, а також св. Василія Великого. Український народ багатий на добрі традиції у цей день. Ці свята є особливою радістю для дітлахів, які ходять від хати до хати, віншуючи на добробут і достаток господарям. Дуже люблю у ці дні бувати в селі, здається, саме там якнайкраще збереглася традиція дитячого віншування. Знаю, що треба зранку встати, так би мовити, разом зі співом півня, ще до сьомої години, бо якраз спозаранку діти починають вервичкою ходити від хати до хати та засівати на добробут і достаток. І щоб там хто не говорив про єдину дату Нового року 1 січня, Старий Новий рік як своєрідний оксиморон (поєднання непоєднуваного, протилежного за значенням) ще надовго і по-доброму вкоренився в українські традиції із віншуванням:

Сію, сію засіваю!
З Новим роком Вас вітаю!
Ще й віншую з Василем!
Потішайтеся сим днем !
Сю хатину, сю родину!
Господаря й господиню!
Засіваю гараздом!
Благодаттю і добром!
Хай Вам Бог допомагає!
Милість з Неба посилає!
Щоб в повазі і в любові
Жили ґазди гонорові!
Христос ся рождає! 


  Також у цей день християни вшановують пам՚ять святителя Василія Великого – одного із величних отців Церкви, богослова, укладача Літургії, християнського сподвижника ІV століття. В українській християнській традиції його вважали покровителем землеробів, тому, на думку багатьох дослідників, у цей день віншувальники засівали обійстя житом-пшеницею і добрим словом. 
  В українському народі ім՚я Василь досить поширене. В історії Україні є чимало визначних постатей з цим іменем. Для прикладу, князь Володимир Великий (Х ст.) під час хрещення отримав ім՚я Василь. 
  Не менш відоме ім՚я Костянтина Василя Острозького – громадського і релігійного діяча ХVІ – ХVІІст., який заснував Острозьку академію і разом з Іваном Федоровим посприяв появі феноменальної пам՚ятки Острозької Біблії. 
  В українській літературі є письменники, майстри поетичного слова, які мають ім՚я Василь, – це експресіоніст, новеліст Василь Стефаник; шістдесятник, поет Василь Симоненко, а також Герой України (посмертно), літературознавець, поет, вистражданий ув՚язненнями Василь Стус. 
  У спадщині світової педагогіки відоме ім՚я українського педагога Василя Сухомлинського.
  Не можу оминути музичне мистецтво, не згадати українських соловейків народного артиста Василя Зінкевича, а також Василя Сліпака – українського оперного співака, соліста Паризької національної опери, волонтера.
  Щиро вітаю Василів і Василин з іменинами з побажаннями бути достойним свого покровителя, а всіх нас – зі Старим Новим роком!



Немає коментарів:

Дописати коментар