середу, 18 січня 2017 р.

Галина Сохань «А той третій празник – Святе Водохреща»

  19 cічня християни східного обряду відзначають ще одну величну подію з життя Ісуса Христа – Хрещення Господнє, Богоявлення, інша назва – Водохреща. Історична довідка свята: Ісус Христос, досягши тридцятирічного віку, прийняв хрещення від Йоана Хрестителя в річці Йордан. Про це описано в Євангелія від Марка (Мк. 1:1-11).
  Протягом багатьох віків збереглася гарна традиція освячення води: сьогодні священнослужителі це роблять найчастіше при храмах, на подвір՚ї яких встановлюють велику купіль з водою. Якраз після Літургії відбувається освячення води, яка вважається цілющою, адже є великим творінням і даром Божим. Цю воду споживають для власного здоров՚я, зберігають протягом цілого року. Раніше наші предки воду освячували на річках, озерах – там робили ополонку у вигляді хреста (пробивали лід), а потім священик і вся громада молилися, освячуючи воду таким чином. Опісля найбільші відчайдухи пірнали в ополонку (такий звичай зберігся досі), купалися в крижаній воді. Адже, як правило, на Водохреща завжди морозяно і холодно.
  У цей день ще також щедрують, згадуючи при тому і Різдво Христове, і Старий Новий рік, адже саме Хрещення Господнє, Богоявлення (Водохреща) закриває зимовий цикл величних християнських свят. 
  До слова, цілюща вода надихала митців творити. Пригадався мені доречний у цьому випадку вислів Антуана де Сент-Екзюпері: «Водо, у тебе немає ані смаку, ані кольору, ані запаху, тебе неможливо описати, тобою насолоджуються, не відаючи, що ти таке. Не можна сказати, що ти необхідна для життя: ти — саме життя. Ти наповнюєш нас радістю, яку не пояснити нашими відчуттями».
  Окрім того, в Україні є багато джерел, озер з цілющою водою при монастирях, храмах (Крехівський монастир, Почаївська Лавра, с.Заглина – не перелічити всіх). Я намагаюся бодай раз у році (переважно влітку) скупатися у такій воді – відчуття неперевершені – здорово, цілющо і красиво. Спробуйте – не пожалкуєте! Тож споживайте для здоров՚я освячену воду – такий доступний для нас та цілющий дар Божий!

Немає коментарів:

Дописати коментар