понеділок, 12 грудня 2016 р.

Галина Сохань Свято Андрія Первозванного… І не тільки

   Щороку 13 грудня християни, які дотримуються Юліанського календаря, вшановують пам՚ять апостола Андрія Первозванного. Нестор-літописець у «Повісті временних літ» стверджує, що саме Андрій Первозванний одним з перших прийшов на київські гори з пророчою звісткою про появу і поширення на цих землях християнства. До речі, Андрій був братом відомого всім апостола Петра. Вони були звичайними рибалками. Саме їх першими покликав Христос. (Мт 4, 18-20)
  Життєпис апостола Андрія Первозванного надихав і досі надихає митців творити. Так українська письменниця Дзюбенко-Мейс Наталя написала роман «Андрій Первозванний». Чимало митців створили скульптури, картини та ікони із зображенням апостола (скажімо, Хосе де Рібера, Микола Ломтєв, брати Лімбурги та ін.). У деяких містах (наприклад, у Києві) є площі імені Андрія Первозванного. Багато християнських церков різних конфесій у цей день мають храмове свято.
  Не менш цікавою є фольклорна спадщина українського народу, пов՚язана з іменем апостола Андрія. Так у цей день, частіше навіть ввечері напередодні свята, відбувалися вечорниці, де дівчата співали пісні, у яких зверталися до апостола Андрія про щасливе заміжжя. Наприклад:  «Дай, Андрію, знати, яку долю ждати» або «Андрію, Андрію! Конопельку сію; Спідницею волочу,- Заміж вийти хочу». 
  До слова, цикл пісень молоді про любов та одруження починався зі свята Покрови Пресвятої Богородиці – 14 жовтня. Адже до того часу, як вважалося, потрібно було завершити всю роботу на полях, а далі починався час залицянь та вечорниць. Ще на Покрови дівчата співали: «Покровонько, Покровонько, покрий мою головоньку віночком зелененьким…». Наступне свято 7 грудня великомучениці Катерини, як вважали наші предки, дівочим днем. Оскільки у цей день молодь також збиралася разом і співала пісні з різними проханнями до св. Катерини («Ой Катерино»). До речі, 7 грудня – день народження української художниці Катерини Білокур. Вважалося, людина днем своїм народження вибирає сама собі ім՚я, яке є у християнському календарі…

 Знову повертаюсь до сьогоднішнього свята Андрія Первозванного. Дуже хочу, аби не лише ті, хто має ім՚я Андрій, Андріана, відзначали свої іменини, а й кожен зустрів близьку і дорогу серцю людину. Принаймні добрий християнський досвід наших предків спонукає до цього. Недаремно автор старозавітних приповідок пише: «Двом ліпше, ніж одному, вони бо мають ліпшу користь із своєї праці. Бо як упадуть, один одного підніме». (Прип. 4, 6-9)


Немає коментарів:

Дописати коментар