четвер, 22 грудня 2016 р.

Галина Сохань Славетні Анни

  У християнському календарі є кілька днів у році, коли вшановують пам՚ять славетних жінок з іменем Анна. З давньоєврейської це ім՚я дослівно означає «милість», «благодать», «сила».
  22 грудня християни вшановують пам՚ять Святої Анни. Про Св. Анну збереглося багато розповідей, зокрема про те, як вона разом з чоловіком Йоакимом довго очікували народження дитини. На схилі літ у них народилася Марія, яка стала матір՚ю Ісуса Христа. 
  У феноменального скульптора Івана Георгія Пінзеля є шедевр «Свята Анна» (1761 р).

  3 лютого вшановують пам՚ять Анни Пророчиці – славетної жінки Старого Завіту. Вона була матір՚ю пророка Самуїла. Також її ім՚я згадується у Новому Завіті. Адже вона, будучи похилого віку, друга після Симеона побачила в храмі маленького Ісуса Христа  – цю подію згадують  на свято Стрітення. Історія життя Анни Пророчиці надихнула нідерландського художника XVIII ст. Рембрандта створити картину «Анна Пророчиця» (1631 р.).

  В історії України, а також і Франції, відома постать Анни Ярославни – доньки князя Ярослава Мудрого, яка вийшла заміж за французького короля Генріха І. Анна була досить освіченою. Збереглася грамота французького короля Філіпа I, що містить автографічний підпис Анни Київської. Щороку 5 вересня у монастирі, який заснувала Анна, у місті Санглісі (поблизу Парижа) вшановують ім՚я славетної княгині богослужінням. Вважають, що Анна Ярославна померла саме 5 вересня 1075 року. У цьому місті є красивий пам՚ятник Анні, скульптором якого є Валентин Зноба. 

  До речі, у Софійському соборі в Києві знаходиться фреска, на якій зображена Анна Ярославна. Очевидно, стіни собору пам՚ятають ще маленьку Анну, адже саме завдяки її  батька Ярослава Мудрого був споруджений Софійський собор.
  Можна наводити ще чимало фактів про відомих жінок з іменем Анна. Та не варто. Бо зразу чомусь подумала про тих Анн, чиї імена не зафіксували ані хроніки, ані якісь авторитетні книги; ті Анни, які є хорошими мамами (до речі, у моєї мами ім՚я Анна), доньками, лікарями, вчителями, двірниками. Кожна з них є величною в умінні сумлінно і красиво жити згідно свого покликання. Ось яка краса звичайної жінки у картині відомого українського художника Миколи Пимоненка.

Немає коментарів:

Дописати коментар